Jednou z nezbytných domácích prací je i praní prádla, a s tím související jeho sušení. A ačkoliv dnes již existují elektrické sušičky, mnoho z nás stále preferuje klasický způsob, kdy jej pověsíme na šňůru, případně na sušák. To není problém, pokud máme domek se zahradou, zvláště za pěkného počasí. Co ale dělat, když bydlíme v bytě, nebo je zima?

 

Je jasné, že prádlo sušené uvnitř rozhodně není ani zdaleka tak dobře prosušené, jako to, které schlo venku. Je to proto, že tamější výměna vzduchu, především prakticky konstantní vánek, znamená, že vlhkost je okamžitě odvanuta pryč. Ve stálém, nehybném vzduchu uvnitř se však drží stále v blízkosti prádla, které pak hůře a méně kvalitně schne.

 

sušení prádla

 

Pochopitelně to přináší otázku, zda je možné sušit jej venku, i když bydlíme v bytě. Jistě, zdálo by se to jednoduché, pokud máme balkón. Ovšem ani tehdy není odpověď tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Záleží totiž na tom, jak je situovaný.

 

Pokud je například otevřený do frekventované ulice, a my bydlíme v přízemí či prvním patře, pak nejspíš nebude nejlepší nápad sušit jej zde. Bohužel, výfukové plyny jsou stále ještě problémem, a to i přes čím dál přísnější nařízení. Pokud tedy nechceme, aby jimi naše prádlo zapáchalo, musíme se spokojit se sušením uvnitř.

 

panelákové sídliště

 

Ovšem i to by mělo mít svá pravidla. Předně bychom to neměli dělat v koupelně, ač nás to k tomu může někdy nabádat, a v některých starých panelácích máme dokonce nad vanou nataženu prádelní šňůru. Zde však vlhkost bude unikat jen stěží, což rozhodně není dobré.

 

Zvolit bychom tedy měli dobře větranou, suchou místnost. Neuškodí také, když během sušení sušák několikrát přemístíme. Tím budeme alespoň částečně simulovat proudění vzduchu a dostaneme prádlo z místa s největší vlhkostí. I tak je však nutné počítat s tím, že se to venkovnímu sušení zkrátka nevyrovná.